Pastvená vejce
„Příjem pastevního porostu slepicemi zvyšuje obsah vitaminů,
karotenoidů a omega-3 mastných kyselin ve vejcích. (…)
Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů,
které se vyskytují v rostlinách. Dietní příjem potravin bohatých
na karotenoidy je spojen s poklesem výskytu některých chronických chorob
včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a vyšším věkem podmíněné
degradace oční sítnice, v jejíž prevenci má hlavní vliv lutein a zeaxantin.
Vejce jsou výborným transportérem luteinu z rostlin člověku. (...)
Vitaminy a karotenoidy se mimo jiné považují za významné antioxidanty.
Toto je velmi přínosné z hlediska následného skladování vajec, neboť svou
antioxidační aktivitou prodlužují dobu, po kterou mohou být vejce použita
a zvyšují jejich jakost.“
(úryvky z odborného článku, zdroj: Drůbežář 1/2018)